Observatie Bijenkasten: Een nieuwe standaard


In tegenstelling tot bestaande observatie bijenkasten die gelimiteerd worden door hun vaste afmetingen, biedt BEEcosystem’s modulariteit de mogelijkheid om het interieur van de bijenkast uit te breiden door de additionele HexHive steunen op de muur te monteren. 
 
Als je een bijenhouder bent, dan weet je dat Langstroth en Warré kasten altijd verticaal uitbreiden door nieuwe kamers en bijenkasten bovenop te plaatsen — BEEcosystem is de eerste observatie kast die gebruik maakt van dezelfde bewezen logica, maar dan over een verticaal vlak dat zich in een zeshoekig honingraat-stijl design over je muur uitbreidt!

New Modularity

Beecosystem’s modulaire uitbreiding maakt gebruik van onze unieke ventilatie-naar-passage bevestigingspunten. Omdat zowel de luchtgaten aan de zijkant van de kast zitten, en de additionele HexHives op hetzelfde punt worden gemonteerd, hoef je slechts één van de vier ventilatieroosters aan de zijkant te verwijderen. Hierdoor kan er nog een HexHive worden bevestigd om een ruimere leefruimte in de bijenkast te creëren, waarmee jouw bijenkolonie de ruimte krijgt die ze nodig heeft om door te blijven groeien. Een grotere kolonie is immers vaak ook een sterkere kolonie.  

Alle HexHives worden geleverd inclusief een flexibele buis waar de bijen doorheen kunnen kruipen en een simpele raambevestiging, zodat je verder niets hoeft te doen, de bijen kunnen vrijelijk komen en gaan op zoek naar pollen en nectar. Ongeacht met hoeveel HexHives je start, je zult hetzelfde ongeëvenaarde zicht hebben op de intrigerende levens van je sociale bijen.  

BEEcosystem is ontworpen om te bevestigen en uit te breiden langs je binnen- of buitenmuur. Elke BEEcosystem HexHive is bij benadering 55,8 cm in lengte, 48,3 cm in hoogte en 12,7 cm diep (van buitenaf gemeten met de bijenkast op de muur),  meer precieze dimensies staan in het diagram aan de rechter kant. Het gewicht van elke bijenkast is 5,44kg zonder raat en bijen. Met de bijen en honingraat erbij komt het totale gewicht van de bijenkast op grofweg 11,3-15,9kg. We leveren een haakje mee om elke HexHive te bevestigen aan een veilige muursteun. De afmetingen en dimensies van de bijenkasten zijn specifiek ontworpen, zodat elke opvolgende bijenkast eenvoudig gemonteerd kan worden.

HexHive met bijen

Bijenkast eigenschappen & accessoires

Naast modulariteit zijn er een aantal belangrijke bijkomende eigenschappen die Beecosystem bijenkasten van andere observatie kasten onderscheidt. Als je van plan bent om je BEEcosytem bijenkast binnen te plaatsen, begrijpen wij dat je bedenkingen hebt bij de veiligheid daarvan, daarom doen wij er veilige veer-geladen afsluitende scharnieren bij. Naar ons weten is er geen andere bestaande observatie bijenkast die dit simpele automatische sluitingsmechanisme gebruikt. Met onze geïntegreerde veilige afsluitende scharnieren, mocht de overdrachtsbuis ooit los geraken aan één van beide zijden, bij de HexHive bijenkast of bij het raam, dan sluiten de veer-geladen scharnieren direct en blijven de honingbijen veilig in de bijenkast en/of buiten het raam gedeelte, totdat de losgeraakte overdrachtsbuis weer aangesloten kan worden.

Andere observatie kasten op de markt voor binnen vereisen dat de bijenhouder een gat in de muur boort vanuit de binnenkant naar de buitenkant van de buitenmuur, puur om de simpele overdrachtsbuis te plaatsen waar bijen doorheen vliegen om van buiten naar binnen te gaan. Nu bijna iedere buitenmuur (schuif)ramen heeft, vonden we dat dit een onnozele standaard is voor een binnen bijenkast. Tenzij je er zeker van bent dat de verhuurder of volgende koper er blij van wordt.  

In plaats daarvan ontvangen BEEcosystem klanten onze simpele overdrachtsbuis oplossing, zodat iedereen zijn bijenkast binnen kan ophangen zonder schade toe te brengen aan het huis door het boren van een groot gat in de buitenmuur. Probeer, als je de bijenkast binnen plaatst, de bijenkast niet aan te passen. Mocht je later beslissen om de bijenkast alsnog buiten op te hangen, dan is dit zonder problemen mogelijk. Wanneer je er zeker van bent dat je de bijenkast binnen blijft gebruiken, dan kun je natuurlijk een permanente stevige constructie op de muur maken middels eenvoudige ophangsteunen, zodat de bijenkast permanent binnen kan worden geïnstalleerd. Dit is heel goed zelf te doen! Kom je er niet uit? Vraag de handige buurman even, of neem contact met ons op. Wij helpen je graag! 

Ons simpele raamcomponent bevat een duurzaam en isolerend schuimblok dat op lengte gesneden kan worden zodat deze gemakkelijk past in elk schuifraam, zowel voor verticale als horizontale schuiframen. Een rond voorgesneden gaatje in het raamcomponent valt strak om de overdrachtsbuis’ ingang/uitgang, zodat de bijen door je afgesloten raam kunnen komen en gaan wanneer zij willen, zonder dat hiervoor invasieve aanpassingen moeten worden gedaan aan de buitenmuren. Een naar buiten gericht landingsplatform wordt ook meegeleverd, dat veilig klemt rond het raamcomponent, zodat het platform recht onder de ingang/uitgang van de overdrachtsbuis hangt, waardoor je bijen een handige plek hebben vanwaar zij kunnen landen en opstijgen. 

Additionele kenmerken en accessoires binnen/buiten bijenkasten

Toen wij in oktober 2014 startten met BEEcosystem was ons doel om de meest gebruiksvriendelijke observatie bijenkast ooit te ontwerpen. Hieronder lees je hoe we dat gedaan hebben.

Een praktische en reinigende schuiflade

Er zit een reinigende schuiflade recht onder het afgeschermde zitvlak binnen of buiten, open simpelweg de schuiflade aan de onderkant om afgedankte bijenwax kapjes of gevallen troep te verwijderen, terwijl je bijen veilig in de korf boven het afgeschermde “zitvlak” zitten. De reinigende lade kan additioneel gebruikt worden in samenwerking met andere commerciële honingbij behandelingen voor plagen, hygiëne of testproducten, die aan de binnenkant van de lade kunnen worden aangebracht om plagen als mijt, wasmot of kevers onder de onderplaat te vermijden. Veel andere producten kunnen ook worden toegepast op de korf via de ventilatiegaten aan de zijkant.

Eenvoudige voeden van bovenaf

We hebben een top-voeder ontworpen die standaard metselaar potten gebruikt. De top-voeder is een gat aan de bovenzijde van de bijenkast waar precies een metselaar pot inpast. Gedurende het begin van de lente, evenals op andere tijden wanneer er weinig bloemen in bloei staan en de natuurlijke nectar aanvoer laag is, worden er sucrose oplossingen gebruikt om de honingbijen van extra calorieën te voorzien. Hoewel sucrose niet specifiek voedend is, hebben bijen de extra calorieën van tijd tot tijd absoluut nodig, bijvoorbeeld in het zeer energie intensieve proces om nieuwe bijenwas te produceren. Metselaar potten zien er niet alleen simpel en elegant uit, maar zijn ook overal verkrijgbaar en gemakkelijk te gebruiken wanneer een pot met suikervoeding wordt bereid. Andere dieetsupplementen voor honingbijen, zoals pollen en proteïne rijke vervangers kunnen soms door de top-voeder heen worden gevoerd, maar ook door simpelweg de ventilatiegaten aan de zijkant te verschuiven. Wanneer deze niet gebruikt wordt om te voeren werkt het top-voeder scherm als een extra circulair ventilatiegat aan de bovenkant. Deze is bij buitenkorven bedekt voor bescherming tegen de weersomstandigheden.

Een fysiologische nachtelijke afdekking

We hebben de transparante afdekking van de bijenkast opnieuw ontworpen door het gebruik van plexiglas dat alleen rood gekleurd licht doorlaat. Net als wij gebruiken honingbijen zonlicht om hun natuurlijke dag/nacht ritmes te reguleren. Dit betekent dat nachtelijk kunstmatig (menselijk) licht, zowel binnen als buiten, de potentie heeft om het dag/nachtritme van de bijen te verstoren. Andere bestaande observatie bijenkasten adviseren het observatieraam gedurende de nacht te bedekken met een deken, of bieden omvangrijke bedekkende hoezen. Omdat het kleurenpalet van honingbijen richting de paarse kant van het lichtspectrum neigt, kunnen bijen sommige kleuren van natuurlijk licht waarnemen dat wij ultraviolet noemen, maar bijen zien ook niet zoveel rood licht als het menselijk oog, omdat zij 600nm visuele elektromagnetische golflengte kunnen waarnemen (tegenover 700nm voor het menselijk oog). We hebben de zichtbare fysiologie van honingbijen gebruikt om een semi-transparant en rood licht filterende, nachtelijke plexiglas bedekking te ontwerpen. Deze bedekking glijdt gemakkelijk op en af via de 2 bovenste pinnen, over het reguliere en heldere plexiglas raamwerk. Dus als het donker wordt, dek het observatie raam van de bijenkast dan af, je zult nog steeds je honingbijen kunnen bezichtigen (rood getint), maar zij zien jou niet.

Elegante natuurlijke behuizingen

We wilden dat BEEcosystem er zo natuurlijk mogelijk uit zou zien op een verticale oppervlakte, almede dat de korf het proces laat zien waarbij honingbijen hun kolonie en honingraat opbouwen. Daarom hebben we ervoor gekozen om alle plasti-cell en frame fundamenten te elemineren, zodat het zicht op de kolonie nooit wordt belemmerd en zodat het mogelijk is om de rauwe honing van de honingraat buiten op te slaan. Onze Top-Bar frames lijken op degene die typisch gezien door Warre en Top Bar korven worden gebruikt en stellen de bijen in staat om de honingraat op een natuurlijke benedenwaartse manier op te bouwen.


adminDesign